Kruche rożki z powidłami

Leniwe popołudnie na tarasie, aromatyczna kawa i te pyszne rogaliki... mmm... :)

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła lub margaryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 dkg drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta imbiru
  • białko do smarowania ciasta
  • dżem lub marmolada
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać roztopiony, ale nie gorący tłuszcz, śmietanę, imbir i żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wyjąć, z porcji ciasta rozwałkować koło na ok 5 mm grubości i średnicy 25 cm. Placek podzielić na 6 trójkątów, każdy posmarować białkiem i ułożyć po łyżce dżemu z szerszej strony. Zwijać rogaliki, wierzch posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180C na złoty kolor. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
przekąska deser dla dzieci kruche marmolada rogaliki powidła
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze