Kruche rożki z powidłami

Leniwe popołudnie na tarasie, aromatyczna kawa i te pyszne rogaliki... mmm... :)

dodany przez: aliss06 aliss06

kruche ciasto desery rogaliki powidła marmolady przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 194 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła lub margaryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 dkg drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta imbiru
  • białko do smarowania ciasta
  • dżem lub marmolada
  • cukier puder do posypania

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Kruche rożki z powidłami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać roztopiony, ale nie gorący tłuszcz, śmietanę, imbir i żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wyjąć, z porcji ciasta rozwałkować koło na ok 5 mm grubości i średnicy 25 cm. Placek podzielić na 6 trójkątów, każdy posmarować białkiem i ułożyć po łyżce dżemu z szerszej strony. Zwijać rogaliki, wierzch posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180C na złoty kolor. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy