Kruche przekładane dżemem

Ocena:

4.38 (156)

  • 1 godz. 10 min.
Domowe, delikatne słodko-kwaskowe ciasto

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół kg mąki pszennej tortowej
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • duży słoik dżemu śliwkowego
  • łyżeczka cukru pudru

Kruche przekładane dżemem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Formę ok. 25x25 cm wysmarować tłuszczem. Masło roztopić, wystudzić. W misce połączyć masło, 3 jajka i żółtko, cukier i przesianą mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Ułożyć na blasze 1 płat ciasta, posmarować grubo dżemem, przykryć 2 plackiem, również posmarować i ułożyć ostatni placek ciasta. Wierzch posmarować białkiem rozmąconym z łyżeczką cukru pudru. upiec ciasto w 150*C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne