iStock
4.39 (178)
Pierogi pieczone to danie kuchni rosyjskiej – są miękkie i bardzo sycące. Pierogi pieczone w piekarniku smakują równie dobrze na ciepło, jaki i na zimno. Można je podać w towarzystwie zupy i sałatki, jako danie obiadowe lub solo w formie przekąski. Mięsne pieczone pierogi najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty.
drożdże 20 dag
cukier 2 łyżki stołowe
woda 2 łyżki stołowe
mąka 50 dag
mleko 125 ml
jajka 5 szt.
masło 7 łyżek stołowych
olej 2 łyżki stołowe
wieprzowina 50 dag
cebula 2 szt.
włoszczyzna 1 szt.
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
Jak przygotować ciasto na pierogi pieczone? Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie i wyrabiamy z 1/3 ilości mąki. Ciasto na pieczone pierogi obsypujemy pozostałą mąką i odstawiamy na 2–3 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dodajemy do całości mleko, lekko solimy i razem z jajkami i masłem wyrabiamy na gładkie, niezbyt twarde ciasto. Dodajemy trochę oleju i wgniatamy w ciasto. Odstawiamy na 2 godz.
Mięso krótko obsmażamy na maśle i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Dosypujemy 1 łyżkę mąki, robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją odrobiną gorącej wody.
Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z masą mięsną.
Z ciasta na pieczone pierogi formujemy wałek i kroimy go na równe plastry. Z każdego plastra formujemy kulkę i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, po czym rozwałkowujemy je na okrągłe placki i na środku każdego umieszczamy nadzienie.
Składamy ciasto na pół i starannie zlepiamy brzegi, najlepiej ząbkami widelca. Kładziemy pierogi na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy na 20 min. Następnie pierogi smarujemy jajkiem i pieczemy 20–25 min w temp. 240°C.
Porady
- Do przygotowania zaczynu z drożdży należy użyć letniej wody – zbyt gorąca zabije drożdże, zbyt zimna woda wychłodzi rozczyn i w obu przypadkach ciasto nie urośnie.
- Położenie ściereczki na wierzch wyrastającego ciasta na pieczone pierogi zapobiega jego obsychaniu.
- Nadzienie na pierogi pieczone przygotowane jest z mięsa, można jednak zastąpić je dowolnym innym farszem, np. ziemniaczano-serowym lub ze szpinaku i fety.
- Pierogi pieczone można dla urozmaicenia posypać z wierzchu serem lub pestkami przed wstawieniem ich do piekarnika. Dzięki posmarowaniu ich jajkiem, dodatki te nie będą się „zsuwać” z pierogów.
- Ciasto drożdżowe potrzebuje dużo czasu, aby wyrosnąć – w tym przepisie w sumie koło 5-6 godzin – nie jest to więc przepis, który sprawdzi się „na szybko”. Pierogi pieczone w piekarniku można natomiast zamrozić i odgrzewać je, kiedy tylko najdzie na nie ochota.
- Pierogi pieczone można również zrobić w stylu meksykańskim, czyli w formie empanadas z mięsem wołowym lub empanadas z kurczakiem.
- Zamiast lepienia kilkunastu małych pierogów można też przygotować jednego wielkiego pieroga pieczonego.
Przygotowując pierogi pieczone w piekarniku warto podzielić pracę na trzy etapy: przygotowania ciasta, farszu oraz samych pierogów. Przepis na pierogi pieczone jest łatwy w przygotowaniu, jednak ciasto drożdżowe potrzebuje odpowiednio dużo czasu, aby wyrosnąć. Pierwszym krokiem jest rozrobienie drożdży w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 1/3 ilości mąki. Tak przygotowany zaczyn powinien wyrastać przez 2-3 godziny. Następnie należy dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto na pieczone pierogi odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. W tym czasie dobrze jest przygotować mięsny farsz. W tym celu należy zmielić w maszynce obsmażone mięso i wymieszać z zeszkloną cebulką oraz włoszczyzną pokrojoną w kostkę. Farsz doprawić. Z ciasta uformować wałek, a następnie uformować okrągłe placki. Na środki każdego położyć łyżeczkę nadzienia i zlecić. Warto zostawić pierogi na kolejne 20 minut, aby ciasto mogło wyrosnąć. Przed samym wstawieniem pierogów do piekarnika należy je posmarować jajkiem, a następnie piec 20-25 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.
Pierogi pieczone, podobnie jak te do gotowania, można bez problemu zamrozić. To samo tyczy się ciasta drożdżowego i farszu – jeśli któreś z nich zostało, można bez problemu je zamrozić i wykorzystać w przyszłości. Najlepiej jest zamrozić gotowe pierogi surowe lub lekko podpieczone. Surowe, zamrożone pierogi przed powinny spędzić chwilę włożeniem ich do piekarnika w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem należy je posmarować tłuszczem lub żółtkiem jajka – dzięki temu gotowe będą mieć piękny, złocisty kolor. Dzięki mrożeniu pierogi pieczone zachowują świeżość i mogą być podane w dowolnym momencie. Dobrym pomysłem jest mieć kilka takich pierogów schowanych w zamrażarce i odgrzewanie ich na niespodziewane wizyty gości lub w dni, kiedy nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni.
Przeczytaj też: jak robić zapasy jedzenia w domu?
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.