Kruche gwiazdki

Idealne na Świąteczny stół!

kruche ciastoDeseryciastkaPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag obranych migdałów
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • pół szklanki konfitury lub marmolady

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przesianą mąkę wysyp na stolnicę, na środku ułóż zimny tłuszcz i posiekaj go z mąką. Dodaj żółtka
  • i cukier puder , wszystko razem dokładnie zagnieśc. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 180"C. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubośc 1/2 cm i wycinaj foremką gwiazdki lub inne kształty. Kilka ciastek wytnij z małą dziurką w środku. Wszystkie ciastka wyłóż na blachę, włóż do piekarnika. Piecz ok 10 minut. Ciastka bez dziurek smaruj marmoladą lub konfiturą, nakładaj na nie ciastka z dziurką. Przed podaniem posyp ciastka cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy