Kruche ciasto ze śliwkami na słodko-kwaśno

Znakomity placek ze śliwkami. Tani, szybki i łatwy do zrobienia. ;))))

Ciastaciasto z owocamikruche ciastoDeseryPlackiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)

Składniki:

  • 40 dag. mąki krupczatki
  • 25 dag. margaryny (schłodzonej)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg. śliwek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i zagnieść z margarynom. Na koniec dodać żółtka i uformować jednolite, gładkie ciasto.
  • 2. 1/4 ciasta włożyć w woreczku do zamrażalnika, pozostałą część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartom blachę. Na cieście położyć połówki śliwek (bez pestek).
  • 3. Ubić białka z cukrem i szczyptą soli na sztywno, wyłożyć na owoce.
  • 4. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na białka.
  • 5. Piec ok.1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • 6. Dla ozdoby posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego.!!! ;))))

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy