Kruche ciasteczka z cukrem

Ocena:

4.44 (215)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kiedy złapie cię ochota na coś słodkiego, idealnym rozwiązaniem będą kruche ciasteczka z cukrem. Pyszne, kruche ciasteczka z cukrem przygotujesz ze składników, które na pewno masz już w domu. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy filiżanki herbaty. Sprawdźcie nasz przepis na kruche ciasteczka z cukrem na wierzchu. Bardzo prosty!

Składniki:

  • margaryna  375 g

  • mąka  600 g

  • żółtko  4 szt.

  • śmietana  6 łyżek stołowych

Kruche ciasteczka z cukrem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Blat podsypujemy odrobiną mąki, żeby ciasto na kruche ciasteczka się do niego nie przyklejało. Wysypujemy mąkę na blat (ewentualnie możemy też wyrabiać ciasto na kruche ciasteczka w misce), na środku robimy "dołek" i tam wbijamy żółtka. Dodajemy śmietanę. Ciasto jak najszybciej zagniatamy, zawijamy folią spożywczą i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 centymetra i wykrawamy ciasteczka foremkami. kruche-ciasteczka-z-cukrem-przepis
  • Krok 2: Wykrojone kruche siateczka dekorujemy cukrem. Możemy rozsypać cukier na talerzyku i zanurzać w nim wierzch ciasteczek lub z góry posypać nim ciasteczka. Cukier lekko dociskamy. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ciasteczka z cukrem pieczemy na złoty kolor (przez około 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 180°C. ciasteczka-korzenne-pieczenie

Porady

  • Równiej i lepiej pieką się ciasteczka z dziurką w środku - słoneczka, kwiatuszki czy kółka. Możemy ją wykroić na przykład szklanką, kieliszkiem lub naparstkiem.
  • Z powyższego przepisu na kruche ciasteczka z cukrem wychodzą około trzy blaszki ciastek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić kruche ciasteczka z cukrem?

Przepis na ciastka kruche z cukrem jest naprawdę bardzo prosty. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciastek na pewno masz w domu. Bazą do przygotowania ciastek z cukrem jest ciasto kruche, na które każda pani domu ma swój sposób. Podstawowe składniki na ciasto kruche to żółtka, mąka, margaryna lub masło i szczypta soli. Najlepszą mąką na kruche ciasteczka z cukrem będzie mąka krupczatka. Kruche ciasteczka swoją chrupkość zawierają dość wysokiej zawartości tłuszczu. Najlepiej, jeśli wybierzemy masło 82%, ewentualnie margarynę. Ważne też, by do ciasta na kruche ciasteczka nie dodawać całych jaj, a same żółtka. Białka jaj sprawiają, że ciasteczka z cukrem nie są już takie kruche. Warto wiedzieć: dzięki surowym żółtkom ciasto kruche jest bardziej plastyczne, zaś jeśli zamiast surowym do ciasta dodamy żółtka ugotowane, kruche ciasteczka będą jeszcze bardziej kruche. Do ciasta na kruche ciasteczka z cukrem możemy dodać także śmietanę. 

Zobacz także: Akcesoria cukiernicze - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne