Najprostsze ciasteczka- tradycyjny przepis lekko zmodyfikowany i urozmaicony smakiem pomarańczy.
Składniki:
300g mąki pszennej lub krupczatki
200g margaryny Kasi lub zamiennika
100g cukru pudru
trochę świeżo startej skórki cytrynowej
odrobina soku z cytryny
3 żółtka
aromat pomarańczowy
białko do smarowania
cukier do posypania
Kruche ciasteczka z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy z nią. Przesiewamy cukier puder, dodajemy skórkę cytrynową i sok, aromat pomarańczowy, żółtka. Całość szybko zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, podsypujemy jeszcze odrobinę mąki. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki pod przykryciem na pół godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je dość cienko, wykrawamy ciasteczka foremką. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym białkiem pozostałym po oddzielaniu żółtek do ciasta, sypiemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Ciasteczka po wyjęciu powinny być kruche i lekko zrumienione.