Ciasteczka piwne z marmoladą

Ocena:

4.4 (188)

  • 1 godz. 30 min.
pyszne ciasteczka wg przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 250 gram zimnego masła
  • 125 ml piwa jasnego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Marmolada wieloowocowa
  • Gruby cukier biały
  • Rozmącone jajko do smarowania

Ciasteczka piwne z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  • Mąkę przesiać do miski, włożyć pokrojone masło, dodać szczyptę soli i nożem posiekać jak najdrobniej. Dodać piwo, wymieszać dokładnie i zagniesć ciasto.
  • Owinąć go folią spożywczą i schłodzić około 1 godziny.
  • Następnie ciasto rozwałkować na grub. około 5 mm.
  • Wycinać trójkąty lub szklanką kółka, nakładać porcję marmolady i zlepiać brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i oprószyć grubym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
  • Gdy nie mielismy grubego cukru przestudzone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem
  • Z tego ciasta można tworzyć różne kształty, np. pokroić na trójkąty i uformować rogaliki lub pokroić na kwadraty i zlepiać po 2 brzegi. 1 blacha piekarnikowa ok. 22 szt

Porady

Sprawdź nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne