ten przepis robiła moja kuzynka a teraz robie ja:)
Składniki:
ok. 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny (Margaryna: Kasia lub Adela, albo inna)
1 szklanka śmietany 18%
1 słoik dżemu truskawkowego (ok. 30 dag)
cukier puder
Kruche ciasteczka śmietankowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jak przyrządzić?
Mąkę pszenną posiekać z miękką margaryną i śmietaną. Wyrobić miękkie ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie cienko rozwałkować i szklanką wykrawać pełne krążki, a w co drugim krążku wykrawać kieliszkiem dziurkę. Ciasteczka nakłuć widelcem.
Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką i układać na niej ciasteczka. Piec około 10-15 minut w temperaturze około 180 °C. Ostudzić.
Krążki z dziurką można posypać cukrem pudrem. Pełne krążki smarować dżemem, a na nie kłaść krążki z dziurką.
Podane składniki wystarczą na około 30 ciasteczek.