Kruche ciasteczka śmietankowe

Ocena:

4.41 (174)

  • 15 min.
ten przepis robiła moja kuzynka a teraz robie ja:)

Składniki:

  • ok. 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag margaryny (Margaryna: Kasia lub Adela, albo inna)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 słoik dżemu truskawkowego (ok. 30 dag)
  • cukier puder

Kruche ciasteczka śmietankowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jak przyrządzić?
  • Mąkę pszenną posiekać z miękką margaryną i śmietaną. Wyrobić miękkie ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie cienko rozwałkować i szklanką wykrawać pełne krążki, a w co drugim krążku wykrawać kieliszkiem dziurkę. Ciasteczka nakłuć widelcem.
  • Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką i układać na niej ciasteczka. Piec około 10-15 minut w temperaturze około 180 °C. Ostudzić.
  • Krążki z dziurką można posypać cukrem pudrem. Pełne krążki smarować dżemem, a na nie kłaść krążki z dziurką.
  • Podane składniki wystarczą na około 30 ciasteczek.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne