tarta_pomaranczowa

Tarta pomarańczowa

Ocena:

4.43 (162)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Trochę się wystraszyłam konsystencją masy do tarty, ale po upieczeniu wyszła pyszna i kremowa

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 15 dag masła
  • 3/4 szkl soku pomarańczowego
  • 1/2 szkl śmietanki słodkiej
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • Do dekoracji: liście mięty, pomarańcza i cukier puder

Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Mąkę, 2 łyżki cukru pudru, śmietanę i masło szybko zarobić. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Sok z pomarańczy wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, cały czas ubijając dodawać śmietanę i jajka.
  • 2. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tary o średnicy 24 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 20 min w 190*C. Formę wyjąć z piekarnika i wlać masę pomarańczową. Popiec w piekarniku ok 15 - 20 min. w 180*C.
  • 3.Gotową tartę udekorować plastrami pomarańczy, miętą i cukrem pudrem. Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne