Trochę się wystraszyłam konsystencją masy do tarty, ale po upieczeniu wyszła pyszna i kremowa
Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
15 dag masła
3/4 szkl soku pomarańczowego
1/2 szkl śmietanki słodkiej
4 jajka
3 żółtka
Do dekoracji: liście mięty, pomarańcza i cukier puder
Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Mąkę, 2 łyżki cukru pudru, śmietanę i masło szybko zarobić. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Sok z pomarańczy wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, cały czas ubijając dodawać śmietanę i jajka.
2. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tary o średnicy 24 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 20 min w 190*C. Formę wyjąć z piekarnika i wlać masę pomarańczową. Popiec w piekarniku ok 15 - 20 min. w 180*C.