Krucha szarlotka

Wyśmienita, zwłaszcza jeszcze lekko ciepła z gałką lodów waniliowych.

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 280g masła
  • 4 duże żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
  • Na nadzienie:
  • ok 1kg jabłek (obranych i pozbawionych gniazd nasiennych)
  • 1/2 szklanki wody
  • ok 1szkl cukru pudru (mniej jeśli jabłka są słodkie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (lub maki ziemniaczanej jeśli nie mamy budyniu)
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy masło pokrojone na małe kostki.
  2. Żółtka roztrzepujemy widelcem ze śmietaną. Mieszaninę wlewamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie dosyć lepkie, ale staramy się nie dosypywać zbyt dużo mąki.
  3. Zagniecione ciasto dzielimy na pół, formujemy kule i owinięte w folię spożywczą wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
  4. Jabłka kroimy w spora kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy przykryte około 10-15 minut (nie mieszamy). Dodajemy cukier, cynamon i rozmieszany w niewielkiej ilości wody budyń waniliowy lub też mąkę ziemniaczana (uprzednie rozmieszanie budyniu w wodzie pozwoli nam uniknąć powstania grudek). Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  6. Wyjmujemy z lodówki jedną porcję ciasta, rozwałkujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub też wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 do 15 minut.
  7. Podpieczony spód ciasta podsypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z nadzienia), wykładamy na niego nadzienie, a na to drugą rozwałkowaną część ciasta. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut do godziny, aż góra ładnie się zrumieni.
  8. Upieczone i lekko ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
  9. Smacznego :)
deser jabłka Szarlotka kruche
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze