Krucha szarlotka pachnąca cynamonem

Krucha szarlotka pachnąca cynamonem - mój sposób na leniwe popołudnie przy aromatycznej kawie

ciasto z jabłkamiszarlotkakruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 163 głosów)

Składniki:

  • * 30 dag mąki
  • * pół szklanki cukru pudru
  • * kostka masła (masło roślinne odpada - ciasto nigdy nie będzie kruche jeśli dodamy tłuszcz roślinny)
  • * 3 żółtka
  • * jabłka - ile chcecie (ja użyłam 1,5 kg)
  • * 1 opakowanie cukru waniliowego
  • * łyżka masła
  • * cynamon (według uznania)
  • * odrobina cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski i dodajemy masło pocięte na kawałki. Miksujemy mikserem najpierw na wolnych, a później na najwyższych obrotach. Polecam okryć miskę i mikser ściereczką, ponieważ mąka będzie pylić.
  • 2. Dodać żółtka i cukier. Miksować.
  • Dlaczego nie zagniatam ciasta ręką? Ciasto kruche aby było mega kruche musi mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłem. Stąd mikser.
  • Z ciasta ma się zrobić pyłek.
  • Do małej miseczki odkładamy trochę niezagniecionego jeszcze ciasta. "Pyłkiem" będziemy posypywać górę szarlotki.
  • Resztę ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulkę. Zagniecione, uformowane w kulkę ciasto oraz miseczkę z "pyłkiem" wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
  • W tym czasie przygotowujemy jabłka:
  • 1. Jabłka ścieramy na grubej tarce.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy jabłka, dodajemy cukier waniliowy i cynamon. Smażymy na wolnym ogniu.Jabłka nie mogą się rozgotować.
  • Jeśli kupiliśmy bardzo soczyste jabłka, które puściły dużo soku, którego nie udaje nam się odparować można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • No to pieczemy:
  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.
  • 2. Okrągłą wysoką formę wykładamy papierem do pieczenia.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę, również na brzegi.
  • 4. Do środka wkładamy jabłka i posypujemy naszym "pyłkiem" z miseczki.
  • 5. Górę ciasta przykrywamy folią aluminiową (chodzi o to, żeby wierzch ciasta nie spiekł się, a pamiętajmy że mamy tam bardzo drobny "pyłek", który piecze się szybciej) , wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuwamy folię aluminiową. Jeśli chcemy bardziej rumiany wierzch to potrzymajmy jeszcze 5 minut.
  • 6. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy