Krucha szarlotka pachnąca cynamonem

Krucha szarlotka pachnąca cynamonem - mój sposób na leniwe popołudnie przy aromatycznej kawie

Dodany przez:

Krucha szarlotka pachnąca cynamonem

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

Składniki

  • * 30 dag mąki
  • * pół szklanki cukru pudru
  • * kostka masła (masło roślinne odpada - ciasto nigdy nie będzie kruche jeśli dodamy tłuszcz roślinny)
  • * 3 żółtka
  • * jabłka - ile chcecie (ja użyłam 1,5 kg)
  • * 1 opakowanie cukru waniliowego
  • * łyżka masła
  • * cynamon (według uznania)
  • * odrobina cukru pudru do posypania

Przygotowanie

  1. 1. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski i dodajemy masło pocięte na kawałki. Miksujemy mikserem najpierw na wolnych, a później na najwyższych obrotach. Polecam okryć miskę i mikser ściereczką, ponieważ mąka będzie pylić.
  2. 2. Dodać żółtka i cukier. Miksować.
  3. Dlaczego nie zagniatam ciasta ręką? Ciasto kruche aby było mega kruche musi mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłem. Stąd mikser.
  4. Z ciasta ma się zrobić pyłek.
  5. Do małej miseczki odkładamy trochę niezagniecionego jeszcze ciasta. "Pyłkiem" będziemy posypywać górę szarlotki.
  6. Resztę ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulkę. Zagniecione, uformowane w kulkę ciasto oraz miseczkę z "pyłkiem" wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
  7. W tym czasie przygotowujemy jabłka:
  8. 1. Jabłka ścieramy na grubej tarce.
  9. 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy jabłka, dodajemy cukier waniliowy i cynamon. Smażymy na wolnym ogniu.Jabłka nie mogą się rozgotować.
  10. Jeśli kupiliśmy bardzo soczyste jabłka, które puściły dużo soku, którego nie udaje nam się odparować można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
  11. No to pieczemy:
  12. 1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.
  13. 2. Okrągłą wysoką formę wykładamy papierem do pieczenia.
  14. 3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę, również na brzegi.
  15. 4. Do środka wkładamy jabłka i posypujemy naszym "pyłkiem" z miseczki.
  16. 5. Górę ciasta przykrywamy folią aluminiową (chodzi o to, żeby wierzch ciasta nie spiekł się, a pamiętajmy że mamy tam bardzo drobny "pyłek", który piecze się szybciej) , wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuwamy folię aluminiową. Jeśli chcemy bardziej rumiany wierzch to potrzymajmy jeszcze 5 minut.
  17. 6. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
deser jabłka Szarlotka cynamon kruche ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze