Krucha szarlotka mojej Mamy

Ciasto które piec nauczyła mnie moja Mama .Przepis jest w naszej rodzinie niezliczoną liczbę lat

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki
  • - 70 dag mąki pszennej
  • - kostka margaryna Palma z Murzynkiem
  • - 3/4 szkl. cukru pudru
  • - cukier waniliowy
  • - 4 jajka
  • - kieliszek spirytusu lub wódki
  • - 1 szkl. białego cukru
  • - 2 łyżeczki cynamonu
  • - 3 kg jabłek ( antonówka lub reneta jest najlepsza)

Przygotowanie

  1. Z mąki , cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, margaryny oraz alkoholu zagniatamy ciasto. Następnie chłodzimy je w lodówce przez 3 godziny. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki. Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon . Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C blachę o wymiarach 25x36 wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.200 st.C przez ok.15 min. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C , wkładamy ciasto i pieczemy przez ok.45 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!
  2. Dobra rada:
  3. Szarlotkę można jeść po ostygnięciu jak również na ciepło .
  4. Rewelacyjnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi , bitą śmietaną i syropem czekoladowym jako mały rarytas
przekąska deser dla dzieci jabłka Szarlotka cynamon kruche ciasto owoce sezonowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze