Królik wielkanocny

Królik to podstawowa potrawa wielkanocnego obiadu. Najlepiej smakuje taki z domowej hodowli.

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 170 głosów)

Składniki:

  • * 4 udka z królika
  • * 2 łyżki masła
  • * sól
  • * 1/2 główki czosnku
  • * mąka
  • * śmietana 12%

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Udka umyć i osączyć z wody ściereczką. Ostrzem noża nakłuć w mięsie otworki i włożyć w nie plasterki czosnku, osolić i pozostawić na godzinę w lodówce. Masło rozpuścić na patelni i zrumienić udka z obu stron, podlać wodą i dusić do miękkości. Nadmiar wody odparować, a pozostały sos zagęścić rozmąconą w małej ilości wody mąką i zabielić śmietaną. Podawać z świątecznymi kluskami i buraczkami.

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy