Królik wielkanocny
Królik wielkanocny - Przepis na Królik wielkanocnyKrólik to podstawowa potrawa wielkanocnego obiadu. Najlepiej smakuje taki z domowej hodowli.

dania mięsne
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
Ocena:
(średnia 4.49 z 170 głosów)
Składniki:
- * 4 udka z królika
- * 2 łyżki masła
- * sól
- * 1/2 główki czosnku
- * mąka
- * śmietana 12%
Kroki wykonania:
- Udka umyć i osączyć z wody ściereczką. Ostrzem noża nakłuć w mięsie otworki i włożyć w nie plasterki czosnku, osolić i pozostawić na godzinę w lodówce. Masło rozpuścić na patelni i zrumienić udka z obu stron, podlać wodą i dusić do miękkości. Nadmiar wody odparować, a pozostały sos zagęścić rozmąconą w małej ilości wody mąką i zabielić śmietaną. Podawać z świątecznymi kluskami i buraczkami.
Porady
Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
60 min.

Królik pieczony jest bardzo dietetyczny, a w dodatku nie uczula. Z tego powodu królik pieczony polecany jest alergikom i osobom na diecie. Królik pieczony zasmakuje też dzieciom.
Królik pieczony
Czas przygotowania:
60 min.

Króliczek rozpływa się w ustach.
Królik w sosie
Czas przygotowania:
120 min.

..mięso z królika jest bardzo delikatne w śmietanowym sosie z nutką rozmarynu smakuje wspaniale
Królik w sosie śmietanowym
Czas przygotowania:
120 min.

Mięso z królika w sosie zachowuje swoją miękkość i jest bardzo delikatne.
Królik w sosie własnym
Czas przygotowania:
40 min.

Polecam !
królik duszony w winie
Czas przygotowania:
90 min.

Królik w przepysznym towarzystwie ziół
Królik Sierra Norte
Czas przygotowania:
60 min.

pyszny królik po wiejsku
Królik po wiejsku
Czas przygotowania:
10 min.

Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: ok. 50 minut
Porcja: 340 kcal
Królik z figami
Czas przygotowania:
60 min.

Baranek wielkanocny może dołączyć do wielkanocnych ozdób, ale przede wszystkim pysznie smakuje! Baranek wielkanocny najlepiej wychodzi ze specjalnej formy - wypełniamy ją ciastem i pieczemy.
Baranek wielkanocny
Czas przygotowania:
12 min.

Pyszna i pożywna zupa na wielkanocną biesiadę. Prosta i szybka w przygotowaniu.