Królik w musztardowym sosie z kaparami

Przepis z kuchni czeskiej

dania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 156 głosów)

Składniki:

  • 1 królik podzielony na porcje,
  • 3 łyżki smalcu lub oleju,
  • 1 posiekana mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki musztardy.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć królika. Zmniejszyć ogień i dodać cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać czosnek i smażyć dalej. Zalać winem, dodać pietruszkę, majeranek i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kapary. Przykryć i dusić ok. 45 minut. Wyjąć mięso i trzymać w cieple. W tym czasie sos zredukować, żeby zgęstniał. Mięso podawać polane sosem.
  • Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy