Królik w Czerwonym Winie i Sosie Creme Fraiche

Mięso królicze jest bardzo delikatne i chude, a co za tym idzie niebywale smaczne - dlatego warto przypomnieć sobie, jak przyrządzić wyśmienitego królika.

Dodany przez:

Dzisiaj proponuje mięso królicze ze smacznym sosem i chrupiącą skórką.

Mięsne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 tusza królika (podzielić na kawałki)
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 3 cebule (pokroić w kostkę)
  • 4 ząbki czosnku (pokroić w kosteczkę)
  • 2 marchewki (pokroić w kostkę)
  • kawałek selera (korzeń / pokroić w kostkę)
  • 1/4 litra wina (czerwone / wytrawne)
  • 1/4 litra bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 1 liść laurowy
  • 1 kubek creme fraiche (150 g)
  • przyprawy: sól / pieprz

Przygotowanie

  1. ► Części królika umyć, osuszyć i solidnie przyprawić solą i pieprzem.
  2. ► W brytfannie rozgrzać trochę oleju i krótko obsmażyć królika ze wszystkich stron. Następnie wrzucić cebule, czosnek i smażyć aż się zeszkli, po czym seler, marchewkę, liść laurowy i wszystko krótko dalej smażyć. Zalać winem, doprowadzić do wrzenia, wlać bulion i wszystko razem dusić.
  3. ► Brytfannę przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 70 minut w temperaturze 180 stopni C / Termoobieg /. Upieczonego królika wyjąć, przykryć folią aluminiową (aby mięso mogło przez krótki czas odpocząć). Sos przecedzić przez sito, ponownie zagotować, dodać śmietany (creme fraiche) i doprawić solą i pieprzem do smaku.
czosnek marchew czerwone wino królik korzeń selera Crème fraîche tusza królika
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze