Królewskie rogale z makiem

na Święto Trzech Króli u nas w domu obowiązkowo musiały być rogale z makiem. Taka wersja szczodraków

Deseryrogaliki

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 185 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 30g drożdży
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki maki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200g miękkiego masła
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 200g maku
  • 100g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • Do posypania:
  • cukier puder

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dzień przed pieczeniem:
  • Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • 2 jaja i żółtko (białko zostawić do posmarowania rogalików) rozetrzeć z cukrem, dodać resztę mleka, ekstrakt waniliowy, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec dodać olej, wyrobić.
  • Z ciasta uformować prostokąt, przykryć folią i odstawić na godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30cm, wyłożyć masło, zostawiając wolne brzegi, lekko rozsmarować. Ciasto złożyć 3 razy (jak kartkę papieru), zlepić brzegi, odwrócić o 90stopni, rozwałkować na prostokąt, delikatnie podsypując mąką w razie potrzeby. Znowu złożyć 3-krotnie. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 40 minut. Następnie po schłodzeniu znowu rozwałkować, złożyć, rozwałkować i złożyć, odstawić do lodówki – cały proces chłodzenia powtórzyć 3 razy.
  • Po ostatnim wałkowaniu ciasto złożyć, przykryć folią i pozostawić w lodówce na noc.
  • Mak zaparzyć.
  • W dniu pieczenia:
  • Mak zmielić na maszynce 3 razy. Dodać cukier, masę marcepanową, rozdrobnione orzechy, obrane i podprażone posiekane drobno migdały, skórkę pomarańczową, śmietanę. Wymieszać na jednolita masę.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35x65cm, przekroić wzdłuż na pół. Każdy długi prostokąt pokroić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt wyłożyć masę makową, naciąć u podstawy, zwinąć. Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp 180st.C. Upieczone rogale ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy