Królewskie ciasto

Rozpływające się w ustach ciasto, łatwe do wykonania i bardzo efektowne.

Deserybezakrem

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 166 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 100g margaryny np. Kasi
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18%
  • Beza:
  • 8 białek,
  • 20 dag orzechów włoskich,
  • 5 dag płatków migdałowych,
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g)
  • Krem:
  • opakowanie kremu karpatkowego np. Delekta w 5 minut
  • mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml
  • Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Ciasto rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Ciasto ponakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami posypać bezy na plackach. Tak przygotowane placki upiec na złoto w 150*C z termoobiegiem (można piec jednocześnie kładąc jedną blaszkę na drugiej na krzyż). placki wystudzić. Przygotować krem wg instrukcji na opakowaniu. Kremem przełożyć placki, lekko docisnąć. Schłodzić kilka godzin. Smacznego.
  • Uwagi: gotowy krem karpatkowy jest mniej kaloryczny od przygotowanego na bazie budyniu i masła, a równie smaczny. Wybór należy do Was :-)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy