Królewiec

Ocena:

4.51 (194)

  • 2 godz. 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Królewiec to ciasto, które wymaga trochę zachodu. Nic więc dziwnego, że jest przygotowywane na specjalne okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Na wypiek składają się dwa kruche miodowe placki i puszysty biszkopt, przełożone kremem budyniowym. Świetnym uzupełnieniem królewca są powidła lub konfitura owocowa. Całość wieńczy polewa z czekolady deserowej.

Składniki:

  • mąka pszenna  515 g

  • cukier  445 g

  • miód  30 ml

  • soda oczyszczona  5 g

  • jajka  5 szt.

  • masło  415 g

  • mąka ziemniaczana  130 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • woda  30 ml

  • mleko  515 ml

  • cukier waniliowy  30 g

  • powidła śliwkowe  200 g

  • czekolada deserowa  90 g

Królewiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Miodowe placki: 400 g mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 100 g cukru, miód, sodę, 1 jajko i 150 g zimnego masła – siekamy je nożem, a następnie zagniatamy ciasto w kulkę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dwie prostokątne blachy o wielkości 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 3:

    Pieczenie: wyjmujemy miodowe ciasto z lodówki, dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek w rozmiarze formy do pieczenia. Placki przekładamy do blaszek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20–30 min. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik pozostawiamy włączony.

  • Krok 4:

    Biszkopt: sięgamy po 4 jajka i oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je na pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy 200 g cukru. Miksujemy jeszcze przez 2 min. W osobnej misce mieszamy 100 g mąki pszennej z mąką ziemniaczaną (również 100 g) i proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy żółtka, 30 ml wody i po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem. Całość mieszamy szpatułką do ciasta.

  • Krok 5:

    Pieczenie biszkoptu: masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (taki sam rozmiar jak na miodowe placki). Pieczemy 30 min w temperaturze 180°C. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe i wyjmujemy do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Gotowanie budyniu: w garnku wstawiamy do zagotowania 400 ml mleka. W osobnym naczyniu mieszamy 100 ml mleka z 15 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru i 30 g cukru waniliowego. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodajemy mieszankę na budyń i energicznie łączymy składniki, aż powstanie gęsta i spójna masa.

  • Krok 7:

    Masa budyniowa: do gorącego budyniu dodajemy 250 g masła i miksujemy na niskich obrotach. Masę dzielimy na dwie części.

  • Krok 8:

    Przekładanie ciasta: na placek miodowy nakładamy pół porcji powideł śliwkowych i połowę masy budyniowej. Na to kładziemy biszkopt, pozostałe powidła, drugą połowę masy i drugi miodowy placek.

  • Krok 9:

    Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy pokruszoną czekoladę. Dodajemy 15 g masła, 15 ml mleka i 45 g cukru. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę studzimy i nakładamy ją na przygotowane ciasto królewiec.

Porady

  • Po złożeniu ciasta należy je schłodzić (najlepiej przez min. 12 godz.), inaczej trudno będzie je pokroić w ładną kostkę.
  • Królewiec najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy miodowe placki zmiękną nasączone powidłami i kremem budyniowym.
  • Ciasto możemy przełożyć powidłami śliwkowymi, dżemem truskawkowym lub konfiturą z wiśni. W słodszej wersji możemy pominąć ten składnik.
  • Do miodowych placków najbardziej pasuje jasny miód o neutralnym, owocowym smaku – np. akacjowy, lipowy lub wielokwiatowy.
  • Cukier w polewie czekoladowej możemy pominąć.
  • Rodzaj czekolady wybieramy wedle uznania – do ciasta doskonale pasuje polewa z czekolady deserowej, ale można sięgnąć także po gorzką, mleczną lub białą.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto królewiec – dekoracja

Wypiek wieńczy polewa czekoladowa, która jest doskonałym tłem do dekoracji. Zanim zastygnie, możemy posypać ją:

  • płatkami migdałów,
  • wiórkami kokosowymi,
  • kandyzowaną skórką pomarańczy,
  • mielonymi orzechami,
  • wiórkami z białej, mlecznej lub czekolady ruby,
  • posypką cukrową.

Świetnym pomysłem jest zrobienie fantazyjnego wzoru z polewy czekoladowej w kontrastującym kolorze. Można taki wykonać wykonać przy pomocy rękawa cukierniczego z małym wylotem.

Ciasto królewiec z inną masą

Pyszne miodowe placki można przełożyć także:

  • kremem z kaszy manny – który jest uwielbiany przez dzieci, a dorosłym przypomina tradycyjne wypieki z dawnych lat,
  • budyniem czekoladowym – wystarczy do masy budyniowej dodać 15 g kakao,
  • masą mascarpone – przygotowaną z bitej śmietany, cukru pudru i kremowego serka.

Skąd pochodzi przepis na królewiec?

Miodowe ciasto przekładane kremem to jeden z bardziej popularnych wypieków świątecznych w Polsce. Nic więc dziwnego, że w różnych regionach występuje pod inną nazwą i w trochę innym wydaniu. Przepis prawdopodobnie pochodzi z Czech. Tam znany jest jako Marlenka – czeski przysmak jednak najczęściej pieczony jest w tortownicy i składa się z większej ilości warstw.

Druga wersja jest taka, że królewiec pochodzi z terenów dzisiejszej Rosji lub Ukrainy, gdzie znany jest jako miodownik. Podobne wypieki to:

  • przekładaniec – cztery miodowe placki przełożone dżemem owocowym i budyniem waniliowym,
  • czy miodownik z orzechami – ciasto przełożone kremem budyniowym wieńczy słodka masa z orzechów włoskich w karmelu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne