Moja rodzinka uwielbia krokiety.
Zawsze robię ich dużo.
Składniki:
CIASTO NALEŚNIKOWE:
1 kg.mąki pszennej
1 litr mleka
250 ml.letniej wody
4 jajka
1 łyżeczka soli
0,5szkl.oleju
FARSZ:
1 kg.mięsa gotowanego wieprzowego
1 mała główka kapusty
3 duże cebule
0,5 kostki masła
pieprz,sól,przyprawa magi do smaku
PANIERKA:
6 jajek
0,75szkl.mąki
3łyżeczki przyprawy do kurczaka(ja daję złocistą)
bułka tarta
Tłuszcz do smażenia krokietów
Krokiety z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
CIASTO NALEŚNIKOWE:Jajka roztrzepać razem z mlekiem,wodą i solą.Dodawać mąkę jednocześnie mieszając aż ciasto będzie bez grudek,na końcu dodać olej i dobrze wymieszać.Smażyć naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
FARSZ:Kapustę poszatkowaną ugotować do miękkości,ostudzić i drobno posiekać.Mięso ugotowane przemielić przez maszynkę.Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle.Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku.
Na środek naleśnika nakładać farsz i zwijać krokiety.
Jajka z mąką i przyprawą dobrze wymieszać.Obtaczać krokiety i obsypać całe bułką tartą.
Smażyć na rumiano.
RADA:Ostudzone krokiety pakuje do woreczków po kilka sztuk i zamrażam.W razie niespodziewanych gości wyciągam i zamarznięte wkładam do piekarnika na 20 minut 200 stopni i gotowe.