Krewetkowe koszyczki

Kombinacja ciasta francuskiego i krewetek w pysznym sosie:)

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • paczka krewetek koktajlowych (świeże albo mrożone)
  • 2 opakowania serka topionego (może być smakowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • szklanka bulionu drobiowego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • koperek/ pietruszka
  • olej/oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrażamy, przepłukujemy ciepłą wodą.
  2. Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek. Wlewamy szklankę buliony do podsmażonej cebuli i dodajemy krewetki. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 12-15 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy serki. Mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu. Pieprzymy i solimy do smaku. Możemy uzyć innych przypraw w zależności od naszego smaku i upodobań:)
  4. Z ciasta wycinamy kółka. Potrzebne na spód i wierzch koszyczków.
  5. Z reszty ciasta wycinamy grubsze paski ciasta i obklejamy spód ciasta dookoła.
  6. Spód ciasta przekłuwamy widelcem.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  8. Ciasto na papierze do pieczenia wstawiamy do piekarnika. I pieczemy przez ok 10 minut.
  9. Kiedy je wyjmiemy i trochę przestygnie, możemy do niego włożyć nasz farsz z krewetek.
  10. Posypujemy posiekanym koperkiem :)
  11. Smacznego :)

Wskazówki

Zobacz też: Koszyczki z ciasta filo z truskawkami

Śniadanie obiad przekąska kolacja bulion serek topiony ciasto francuskie krewetki koktajlowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze