Krewetki z czosnkiem

Ocena:

4.5 (163)

  • 14 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Jak podać krewetki? Najprostszy przepis - krewetki z czosnkiem. Sprężyste mięso pięknie pachnące aromatycznym dodatkiem. Krewetki z czosnkiem podajemy z ćwiartką cytryny i natką pietruszki lub bazylią.

Składniki:

  • krewetki  32 szt.

  • cytryna  2 szt.

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • czosnek  4 ząbki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • natka pietruszki  20 g

Krewetki z czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cytryny i natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą. Z jednej całej cytryny wyciskamy sok, drugą cytrynę kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę bądź ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki siekamy.

    czosnek
  • Krok 2:

    Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Kiedy tłuszcz będzie już odpowiednio rozgrzany, wrzucamy na niego uprzednio oczyszczone krewetki i smażymy je przez około cztery minuty. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i natkę pietruszki. Krewetki z czosnkiem doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krewetki z czosnkiem i pietruszką podajemy na talerzu razem z ćwiartką cytryny i bagietką.

    krewetki

Porady

Krewetki z czosnkiem to doskonała baza do pysznych dań głównych. Jednak przygotowane w ten sposób krewetki z pietruszką będą także idealną przekąską, podaną do drinków w formie tapas. Idealny pomysł na imprezę!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Krewetki z czosnkiem to danie dla osób, którym nie przeszkadza woń tego dodatku. Przeciśnięty przez praskę i podsmażony czosnek nabiera mocy, która może nie być mile widziana na firmowej kolacji czy pierwszej randce. Krewetki z czosnkiem niekiedy traktuje się też białym winem - alkohol wyparuje, ale smak wina pozostaje, podkręcając smak owoców morza.

Krewetki z czosnkiem - przepis

Powyższy przepis na krewetki z czosnkiem to jeden z najprostszych sposobów na podanie tych owoców morza. Zresztą, krewetki to tak wdzięczny produkt, że naprawdę nie potrzeba wielu wymyślnych dodatków, aby przyrządzić z nich pyszne i efektowne danie. Jak zrobić krewetki na patelni? To banalnie proste! Zaczynamy od posiekania natki pietruszki i czosnku. Następnie na patelni należy rozgrzać oliwę (możemy także wykorzystać masło), na której smażymy oczyszczone krewetki. Krewetki powinny się smażyć przez około 4 minuty, po tym czasie dodajemy czosnek i pietruszkę, przyprawiamy także solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane krewetki z czosnkiem można podać na wiele sposobów. Krewetki z czosnkiem i pietruszką będą pyszne nawet podane jedynie ze świeżą bagietką i odrobiną soku z cytryny - zwłaszcza, jeśli zwrócimy uwagę na jakość produktu podczas zakupów. Jednak krewetki na maśle z czosnkiem mogą być też doskonałą bazą do innych, bardziej treściwych dań. Niewiele więcej czasu bowiem trzeba poświęcić na przygotowanie pysznego spaghetti z krewetkami. To danie możemy przygotować na dwa sposoby - w wersji łagodnej, a także nieco bardziej pikantnej z chili. Z kolei jeśli chcemy przekonać dzieci do owoców morza, warto przygotować krewetki w chrupiącej panierce i podać je z sosem czosnkowo-koperkowym na bazie jogurtu.

Jak kupić dobre krewetki?

W naszej szerokości geograficznej kupno świeżych owoców morza dobrej jakości, niestety, nie jest łatwym zadaniem. Na co należy zwrócić szczególną uwagę, jeśli decydujemy się na kupno krewetek świeżych? Niezwykle istotne jest to, by lada, na której przechowywane są krewetki, była wyłożona lodem i wyposażona w kratkę, którą będzie spływać ociekająca woda. Może się to wydawać drobnostką, jednak regularnie wymieniany lód jest kluczowy dla utrzymania świeżości owoców morza. Poza tym, rzecz jasna, istotny jest zdrowy wygląd samej krewetki. Dobrej jakości krewetka ma błyszczący, nieklejący się pancerz i przejrzyste, niemętne oczy. W dotyku świeże krewetki powinny być jędrne i elastyczne.

Zdecydowanie łatwiej dostępne są krewetki mrożone. W tym przypadku niestety mamy ograniczone możliwości sprawdzenia jakości produktu. Dobrze jest zwrócić uwagę na ilość tak zwanej "glazury" na krewetkach, czyli grubości lodu pokrywającego owoce morza. Niestety, często glazura ta jest nieproporcjonalnie gruba i w efekcie płacimy nie tylko za krewetki, lecz także warstwę lodu. Jeśli mamy taką możliwość, spośród mrożonych krewetek najlepiej wybierać te największe i rozmrażać je w lodówce, żeby krewetki z czosnkiem po podaniu zachowały pożądaną konsystencję.

Poza krewetkami mrożonymi, na rynku dostępne są także te poddane wstępnej obróbce termicznej. Tak na przykład możemy dostać mrożone krewetki nie tylko surowe, lecz także gotowane zaraz po złowieniu. Poza tym możemy kupić także krewetki duszone - przy tych warto zwrócić uwagę zwłaszcza na te większe, gdyż małe krewetki duszone mogą być wodniste. W przypadku duszonych krewetek trzeba też sprawdzić, czy nie są już wstępnie przyprawione, aby nasze krewetki z czosnkiem nie stały się przypadkiem zupełnie innym daniem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne