Krewetkowe cukierki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z limonek wyciskamy sok. Obrany czosnek drobno siekamy. Chi-li przecinamy na dwie części, usuwamy pestki i drobno siekamy. Sok z limonek mieszamy
z sosem rybnym, cukrem, czosnkiem i papryczką. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Olej dobrze rozgrzewamy (będzie miał odpowiednią temperaturę, gdy listek natki wypłynie natychmiast na powierzchnię). Krewetki myjemy i starannie obieramy.
Płaty ciasta filo rozkładamy na stolnicy i przecinamy je na pół. Na każdej połówce kładziemy jedną krewetkę i zawijamy ją w ciasto, tworząc kształt cukierka. Końce zawiązujemy sznurkiem.
Krewetkowe cukierki zanurzamy w gorącym oleju i smażymy przez ok. 3 min, aż nabiorą złocistego koloru. Osuszamy na
papierowym ręczniku i podajemy z pikantnym sosem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!