Krewetkowe cukierki

Ocena:

4.43 (159)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przekąski na karnawał - Krewetkowe cukierki

Składniki:

  • 3 limonki
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • 2 łyżki sosu rybnego (nuoc-mam)
  • łyżka cukru
  • olej do głębokiego smażenia
  • 12 krewetek tygrysich
  • 6 płatów ciasta filo

Krewetkowe cukierki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z limonek wyciskamy sok. Obrany czosnek drobno siekamy. Chi-li przecinamy na dwie części, usuwamy pestki i drobno siekamy. Sok z limonek mieszamy
  • z sosem rybnym, cukrem, czosnkiem i papryczką. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Olej dobrze rozgrzewamy (będzie miał odpowiednią temperaturę, gdy listek natki wypłynie natychmiast na powierzchnię). Krewetki myjemy i starannie obieramy.
  • Płaty ciasta filo rozkładamy na stolnicy i przecinamy je na pół. Na każdej połówce kładziemy jedną krewetkę i zawijamy ją w ciasto, tworząc kształt cukierka. Końce zawiązujemy sznurkiem.
  • Krewetkowe cukierki zanurzamy w gorącym oleju i smażymy przez ok. 3 min, aż nabiorą złocistego koloru. Osuszamy na
  • papierowym ręczniku i podajemy z pikantnym sosem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne