Krewetki z szynką parmeńską, w cieście kokosowym

bardzo smaczna przystawka lub dodatek do obiadu :)

PrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 142 głosów)

Składniki:

  • krewetki tygrysie mrożone
  • sok z połowy pomarańczy
  • plastry szynki parmeńskiej
  • łyżka mąki
  • jajko
  • wiórka kokosowe

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Krewetki rozmrażam, odrywam ogonki i pancerz, opłukuję i marynuję pół godziny w soku z pomarańczy
  • Po 30minutach do marynaty dodaję mąkę, jajko i wiórka, mieszam tak by ciasto było gęste i oblepiało krewetki. Krewetki w cieście owijam szynką parmeńską
  • Gotowe krewetki wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę po 3 minuty z dwóch stron, aż szynka się zarumieni. Gotowe
  • Rady:
  • Krewetki podałam z ryżem.
  • Sos do krewetek: ocet balsamiczny pomarańczowy, łyżka ostrej musztardy, oliwa czosnkowa - wszystko mieszamy i podgrzewamy. Polewamy sosem krewetki i ryż.
  • Do ciasta i marynaty nie dodawałam żadnych przypraw, krewetki i szynka nie straciły swojego smaku.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 20 min.
Smacznego

jolaw

Krewetki w kokosowym curry