Krewetki z pieprzem truskawkowym na cieście francuskim

Krewetki, które kuszą aromatem truskawek i limonki.

Przekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 191 głosów)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (270 gram)
  • 20 dag obranych, oczyszczonych i podgotowanych krewetek z ogonkiem
  • 15 dag sera koziego twarogowego
  • 1/2 limonki
  • 2 łyżki suszonych truskawek
  • 1 łyżka mielonego kolorowego pieprzu
  • chili w proszku lub świeże bardzo drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • 1 jajko
  • biały sezam
  • sól morska
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy odrobiną białego sezamu i przy pomocy foremek do ciastek wycinamy z niego dowolne kształty.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.
  • Suszone truskawki rozdrabniamy, a następnie mielimy przy pomocy młynka do pieprzu. Mieszamy z kolorowym pieprzem.
  • Skórkę limonki parzymy wrzątkiem. Osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (bez albedo). Dodajemy do serka wraz z wyciśniętym sokiem z limonki. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • Czosnek obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, wrzucamy pokrojony czosnek. Ciągle mieszając smażymy na średnim ogniu około minuty. Dodajemy krewetki i mieszając smażymy razem maksymalnie 60 sekund (świeże niegotowane krewetki nieco dłużej, tzn. do chwili aż zmienią kolor na kremowy).
  • Krewetki doprawiamy do smaku pieprzem truskawkowym, solą i chili (jeśli używamy świeżego chili, dodajemy je na patelnię razem z czosnkiem, a więc na samym początku smażenia.
  • Na każdy kawałek ciasta francuskiego nakładamy łyżeczkę limonkowego sera. Przybieramy jeszcze ciepłymi krewetkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy