Krewetki z mleczkiem kokosowym

Podawac z makaronem ryzowym.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 160 głosów)

Składniki:

  • 250g swiezych lub rozmrozonych,
  • obranych krewetek,
  • ok 150ml mleczka kokosowego,
  • cebula, mala,
  • czerwona papryka (lub pól duzej),
  • 1-2 zabki czonsku,
  • curry, papryka, sól, kurkuma, bialy pieprz cukier,
  • 1-2 lyzki soku z cytryny,
  • maslo lub oliwa do smazenia.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Krewetki oplukac i osuszyc. Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki tluszczu. Cebule i papryke pokroic w kosteczke, wrzucic na rozgrzany tluszcz, posypac delikatnie cukrem i smazyc zeszklenia cebuli. Dodac krewetki, mleczko kokosowe, sok z cytryny i przyprawy, gotowac bez przykrycia ok 10 minut, az krewetki beda miekkie. Na kilka minut przed zakonczeniem gotowania, dodac pokrojony w drobniutka kosteczke czosnek, po czym doprawic do smaku. Mozna dodac posiekana natke pietruszki lub natke selera. Podawac na goraco.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy