Krewetki z mleczkiem kokosowym
Podawac z makaronem ryzowym.
Dodany przez:
sarenka
Krewetki z mleczkiem kokosowym
Składniki
- 250g swiezych lub rozmrozonych,
- obranych krewetek,
- ok 150ml mleczka kokosowego,
- cebula, mala,
- czerwona papryka (lub pól duzej),
- 1-2 zabki czonsku,
- curry, papryka, sól, kurkuma, bialy pieprz cukier,
- 1-2 lyzki soku z cytryny,
- maslo lub oliwa do smazenia.
Przygotowanie
- Krewetki oplukac i osuszyc. Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki tluszczu. Cebule i papryke pokroic w kosteczke, wrzucic na rozgrzany tluszcz, posypac delikatnie cukrem i smazyc zeszklenia cebuli. Dodac krewetki, mleczko kokosowe, sok z cytryny i przyprawy, gotowac bez przykrycia ok 10 minut, az krewetki beda miekkie. Na kilka minut przed zakonczeniem gotowania, dodac pokrojony w drobniutka kosteczke czosnek, po czym doprawic do smaku. Mozna dodac posiekana natke pietruszki lub natke selera. Podawac na goraco.
Komentarze