Krewetki z grilla

Ocena:

4.5 (211)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krewetki z grilla w słodko-kwaśnej marynacie są chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku. To błyskawiczne i rewelacyjne danie, które posmakuje zarówno fanom owoców morza, jak i tym, którzy podchodzą sceptycznie do tego typu potraw. Sprawdzi się jako niebanalna przekąska serwowana na imprezie, spotkaniu rodzinnym lub romantycznym wieczorze we dwoje. Zobaczcie, jak przygotować krewetki grillowane do perfekcji w kilka chwil. 

Składniki:

  • krewetki  500 g

  • cytryna  1 szt.

  • miód  30 ml

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • czosnek  1 ząbek

  • papryka chili  1 szt.

Krewetki z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krewetki: dokładnie płuczemy, oczyszczamy i suszymy, na przykład na ręczniku papierowym. 

    krewetki surowe
  • Krok 2:

    Marynata: drobno siekamy papryczkę chili i wrzucamy ją do miski. Dodajemy miód i oliwę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dokładamy do pozostałych składników. Do zalewy wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

    marynata do krewetek
  • Krok 3:

    Krewetki z grilla: oczyszczone i osuszone owoce morza wkładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nadziewamy je na patyczki i grillujemy z każdej strony przez około 3 minuty. Przed podaniem skrapiamy krewetki sokiem z pozostałej cytryny.   

    krewetki grillowane

Porady

  • Miłośnicy subtelnego smaku krewetek mogą je tylko natrzeć odrobiną oliwy i oprószyć solą przed grillowaniem. Delikatne białe mięso polecamy podawać z masłem i sokiem z cytryny lub limonki.
  • Krewetki na grilla należy dokładnie oczyścić. W tym celu trzeba zdjąć z nich pancerzyki, naciąć je od strony grzbietu i wyjąć z nich jelita, najlepiej za pomocą końcówki małego noża lub wykałaczki. Można też kupić już oczyszczone krewetki.
  • Marynata do krewetek na grilla to aromatyczny sos, który można dowolnie urozmaicać, dodając do niego ulubione zioła i przyprawy. Świetnie smakuje wędzona papryka, posiekana natka pietruszki, suszone oregano lub świeża kolendra.
  • Krewetki z grilla można przygotować na kilka sposobów. Najlepiej sprawdzi się grill węglowy, gazowy lub elektryczny. Nada się też specjalna patelnia z prążkowaną powierzchnią i ciężką pokrywą żeliwną.
  • Krewetki to owoce morza, które wybornie smakują również w wersji smażonej. Wystarczy wrzucić je na patelnię z masłem i czosnkiem. Można dodać również odrobinę białego wina – to naprawdę wyśmienita kompozycja. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane krewetki na maśle podajemy na przykład z chrupiącą bagietką.
  • Jak zrobić krewetki na grillu? Wystarczy nabić zamarynowane krewetki na specjalne metalowe szpikulce lub długie wykałaczki i umieścić je na rozgrzanej powierzchni. Drewniane patyczki najlepiej jest namoczyć wcześniej w wodzie, dzięki temu nie będą się przypalać. Owoce morza można też położyć bezpośrednio na ruszcie i przekręcać je za pomocą szczypców. Będą gotowe po około 5 minutach. Idealny zakres temperatur do grillowania krewetek to 180–200°C.
  • Wiele osób, które nie są zaznajomione z owocami morza, zastanawia się, jak jeść krewetki z grilla, ponieważ często przyrządzane są z opancerzonym ogonkiem. Wystarczy chwycić go palcami i wgryźć się w miękkie mięso, a po zjedzeniu krewetki odłożyć go na talerz. Możemy go też usunąć nożem i widelcem. Z twardych części – głów i pancerza – da się przyrządzić aromatyczny wywar, który przyda się na przykład do bouillabaisse (zupy rybnej).

Polecamy też przepis na sałatkę z krewetkami i awokado.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać krewetki z grilla? 

Grillowane krewetki można podawać solo, w formie pełnowartościowej przekąski lub w towarzystwie lekkiej sałatki. Świetnie łączą się z innymi owocami morza i rybami, na przykład kalmarami lub łososiem oraz warzywami, takimi jak pomidory koktajlowe, szparagi, brokuły, papryka lub cukinia. Krewetki z grilla polecamy podawać w towarzystwie takich dodatków jak: 

  • ryż na sypko – basmati lub jaśminowy. Jeśli chcemy przyrządzić krewetki we włoskim stylu, sprawdzi się również kremowe, maślane risotto. 
  • grillowane warzywa – na przykład papryka, bakłażan i cukinia w marynacie z octu balsamicznego, z aromatycznymi ziołami, takimi jak rozmaryn, bazylia i tymianek. 
  • lekka sałatka z pomidorków koktajlowych – idzie w parze z rukolą lub innymi świeżymi liśćmi, na przykład szpinakiem lub jarmużem. Grillowane krewetki mogą stanowić pożywną wkładkę do sałatki cezar. Świetnie smakują w połączeniu z maślanymi grzankami, sałatą rzymską, majonezowym dressingiem z anchois i płatkami parmezanu.  
  • szparagi z patelni lub z piekarnika – warto skorzystać z tej opcji wiosną, w sezonie na nowalijki i przyjęcia na świeżym powietrzu. Szparagi wystarczy posmarować oliwą, oprószyć solą, poddać krótkiej obróbce termicznej i skropić cytryną przed podaniem. 

Jaki sos pasuje do krewetek z grilla?     

Krewetki grillowane powstają w krótkim czasie i w łatwy sposób mogą stać się główną atrakcją spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu lub uroczystej kolacji we dwoje, ale dobrze, żeby miały odpowiedni akompaniament. Delikatne, soczyste krewetki z grilla warto serwować z aromatycznymi sosami, które podkreślą białe mięso. Pasuje do nich na przykład: 

  • sos teriyaki – przygotowany na bazie sosu sojowego, cukru i słodkiego wina ryżowego mirin. Doskonale łączy się z owocami morza. 
  • sos pomidorowy – łagodny lub pikantny. Może być też składnikiem marynaty. Jego kwaskowy profil smakowy idealnie komponuje się z grillowanymi krewetkami, których stałym dodatkiem jest cząstka cytryny. 
  • sos barbecue – niezwykle popularna, słodko-pikantna marynata do dań z grilla. Pasuje też do krewetek, zwłaszcza jeśli podane są w formie apetycznych szaszłyków w miodzie i chili. 
  • sos aioli – kremowy, czosnkowy dodatek, któremu trudno się oprzeć. Powstaje błyskawicznie i pasuje właściwie do wszystkiego. Nie może go zabraknąć na stole ogrodowym przygotowanym na imprezę z grillem.   

Jak zrobić szaszłyki z krewetek? 

Kiedy przystępujemy do przygotowywania krewetek z grilla, warto sięgnąć po dodatkowe składniki, które wzbogacą smak naszego dania. Boczek sprawdzi się tu doskonale. Wystarczy owinąć nim krewetki przed nabiciem ich na patyczek, a następnie ułożyć je na rozgrzanym ruszcie. Rolę tę świetnie odgrywa również szynka parmeńska. Na szpikulce warto nadziać także: 

  • chorizo lub dowolną wędzoną kiełbaskę, 
  • pierś kurczaka, 
  • cząstki ziemniaków w ziołach, 
  • owoce: ananas, mango, melon, pomarańcza, 
  • warzywa, na przykład paprykę lub cukinię. 

Warto też postawić na dodatek innych owoców morza. Świetnie smakują na przykład szaszłyki z krewetek i łososia.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne