Krewetki z grilla marynowane w maśle

Do tego połączenia nie trzeba nikogo przekonywać - krewetki z grilla, czosnek i świeże zioła. Krewetki z grilla to pyszna alternatywa na spotkanie przy ruszcie - będzie smacznie, a nie tak tłusto.

Dodany przez:

Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 8 łyżek masła
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, natki pietruszki lub kolendry
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • sól
  • pieprz
  • 12 dużych surowych krewetek królewskich, z ogonkami

Przygotowanie

  1. Masło topimy, uważając, by się nie zrumieniło, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Studzimy. Z krewetek usuwamy przewód pokarmowy, zachowując ogonki. Tak przygotowane wkładamy do marynaty maślanej i zostawiamy na 15–30 min.
  2. Na wilgotne szpikulce nabijamy po 3 krewetki, przebijając je podwójnie, żeby nie spadły. Szaszłyki możemy umieścić w specjalnych koszykach do grillowania ryb, będzie je łatwiej obracać.
  3. Grillujemy na ruszcie 6–10 min, obracając i skrapiając resztą marynaty. Krewetki z grilla podajemy np. z salsą z mango.
krewetki z grilla krewetki z czosnkiem krewetki z ziołami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze