Krewetki w winnym cieście

Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Porcja: 340 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
340 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 170 głosów)

Składniki:

  • 60 dag obranych, mrożonych krewetek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Krewetki w winnym cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krewetki rozmrozić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z mąką, białym winem, szczyptą soli i pieprzu na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
  • Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Dużą ilość oleju rozgrzać w rondlu. Krewetki zanurzać w cieście, usmażyć na złoto. Podawać z ryżem i orzechami nerkowcami.

Kalorie: 340

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: