Kremowy żurek z czosnkiem i chrzanem

każda gospodyni inaczej gotuje żurek - ja proponuję wersję kremową, pachnącą chrzanem i czosnkiem

dodany przez: Pyza pyza

zupy żurek krem

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 203 głosów)

Składniki:

  • kiełbasa polska surowa 2 sztuki
  • kiełbaski białe, cienkie, parzone 6 sztuk
  • zakwas na żur 2 szklanki
  • marchewka 2 sztuki
  • pietruszka korzeń 1/2 sztuki
  • seler korzeń kawałek wielkości małego jajka
  • por kawałek 6-10 cm
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3-4 ząbki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 3-4 sztuki
  • majeranek otarty 2 łyżeczki
  • jajeczka przepiórcze kilkanaście sztuk
  • śmietana 18% Piątnica 100g
  • chrzan tarty 4-5 łyżeczek
  • masło 1 łyżeczka
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • koperek kilka gałązek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kremowy żurek z czosnkiem i chrzanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Warzywa obrałam i opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka razem z surową kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalałam wrzącą wodą tak żeby składniki były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 10 min.. Dołożyłam kiełbaski parzone i gotowałam jeszcze 10 min.. Odcedziłam wywar. W między czasie obrałam cebulę i pokroiłam ją w drobną kostkę razem z 1 ząbkiem czosnku. Zeszkliłam je na maśle. Podsmażoną cebulkę dodałam do wywaru. Dosypałam majeranek i gotowałam 5 min.. Następnie wlałam zakwas na żur i zagotowałam. Dodałam białe warzywa czyli pietruszkę i selera, i zmiksowałam. Śmietanę zmieszałam z odrobiną soli, posiekaną resztą czosnku i chrzanem, dodałam do zupy i ponownie zmiksowałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej kremową, gęstszą wersję to można do wywaru dodać 2-3 ziemniaki, ale trzeba je ugotować w nim przed dodaniem zakwasu.
  • Gotowaną marchewkę pokroiłam w ozdobne krążki, kiełbasę polską w plasterki a białe kiełbaski w skośne, małe kawałki. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo i obrałam gdy wystygły.
  • Żur podałam z plasterkami kiełbasek, połówkami jajek, krążkami marchewki i posypany obficie posiekaną zieleniną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy