KREMÓWKOWY TORT Z JABŁKAMI

Idealnie lekki tort z jabłkami i budyniem

tortykremówkaDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 182 głosów)

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 1 kg jabłek np Czempion
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml kremówki
  • 2 śmietan fixy
  • 4 łyżki cukru
  • tarta czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka ubić z cukrem. W szklance przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka, wolno wymieszać, dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec 35 minut. Po wystudzeniu kroimy ciasto na 3 części. Obrane jabłka kroimy w kostkę i prażymy w garnku z 4 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru. Budyń rozrabiamy w pół szklanki wody i wlewamy do jabłek i gotujemy. Budyń z jabłkami wykładamy na pierwszą część biszkoptu i przykrywamy drugim, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru i śmietanfixem. Kremem smarujemy drugi biszkopt oraz wierzch i boki. Tort posypujemy tartą czekoladą lub dekorujemy według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy