Kremowa kalafiorowa

Kremowa kalafiorowa

Dodany przez:

Kremowa kalafiorowa

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • średni kalafior
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 100 ml białego wina
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 200 ml kremówki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • kilka gałazek tymianku i grzanki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Kremowa kalafiorowa
  2. Kalafiora czyścimy, dzielimy na różyczki – kilkanaście odkładamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby pozostały jędrne. Cebule siekamy, szklimy na maśle, dosypujemy mąke i zasmażamy na złoto. Mieszając, wlewamy wino, bulion i kremówkę. Kiedy zawrze, dokładamy surowy kalafior, przykrywamy i gotujemy 20–30 min na małym ogniu.
  3. Miksujemy blenderem na gładki krem, przyprawiamy pikantnie solą, pieprzem i gałka muszkatołowa, mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny i parmezanem. W miseczkach rozkładamy ugotowane wcześniej różyczki kalafiora, zalewamy zupą, posypujemy grzankami i tymiankiem.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy obiad zupa zupy Kremowa kalafiorowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze