Krem ze szparagów

Przepisy na szparagi - krem ze szparagów

Dodany przez:

Krem ze szparagów

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 wiązki zielonych szparagów
  • 2 litry bulionu cielęcego lub drobiowego
  • 50 ml śmietany 22%
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Przepisy na szparagi - krem ze szparagów
  2. Obcinamy końce łodyg szparagów i płuczemy warzywa w zimnej wodzie. Następnie na 5 min wkładamy je do rondla z gorącym bulionem; wyławiamy, osączamy i kroimy. Główki szparagów i bulion odstawiamy.
  3. Śmietanę podgrzewamy, odparowujemy do 1/3 objętości, przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Pokrojone szparagi miksujemy z 3 łyżkami wazowymi bulionu. Przekładamy do dużego rondla.
  4. Dodajemy przygotowaną śmietanę, uzupełniamy bulionem, mieszamy. Krem podgrzewamy, ale nie gotujemy. Podajemy z gałązką koperku i odłożonymi czubkami szparagów, podsmażonymi na maśle.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
szparagi wegetariańska zupa przepisy na szparagi krem ze szparagów zupy ze szparagów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze