Krem z suszonych grzybów

Ocena:

4.44 (162)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Krem z suszonych grzybów zdecydowanie za rzadko gości na naszych stołach...

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 2 ziemniaki
  • natka pietruszki,
  • 100 ml śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • groszek ptysiowy,
  • śmietana do dekoracji
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego

Krem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 3 szklankami) i odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki, groszkiem ptysiowym i śmietaną.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne