Krem z suszonych grzybów zdecydowanie za rzadko gości na naszych stołach...
Składniki:
1 szklanka suszonych grzybów
2 ziemniaki
natka pietruszki,
100 ml śmietany,
sól,
pieprz,
groszek ptysiowy,
śmietana do dekoracji
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
Krem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 3 szklankami) i odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki, groszkiem ptysiowym i śmietaną.