REKLAMA

Krem z pieczonych buraków z nutą pomarańczy

Aromatyczny i zdrowy krem z pieczonych buraków!

dodany przez: Madleine madleine

Zupy krem

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 165 głosów)


Składniki:

  • - 5-6 średnich buraków
  • - 1 pomarańcza
  • - 2 ząbki czosnku
  • -1 cebula
  • - 0,5l bulionu warzywnego
  • - łyżeczka suszonego tymianku
  • - sól,pieprz
  • - jogurt naturalny

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Buraczki kroimy w ćwiartki,owijamy każdy kawałek folią i pieczemy godzinę w piekarniku w 200 stopniach.
  • Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
  • W garnuszku szklimy na oliwie posiekany czosnek i cebulę.Dodajemy buraczki.
  • Wyciskamy sok z 1 pomarańczy,wlewamy do garnka.
  • Skórkę pomarańczy ścieramy i dodajemy jedną łyżeczkę ( tej skórki) do garnka.Gotujemy na małym ogniu i stopniowo dodajemy bulion.Gotujemy ok 10-15 min na małym ogniu,aż smaki się połączą.Dodajemy tymianek ,sól i pieprze.Miksujemy na gładki krem.
  • Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy