Krem z marchewki

Aromatyczny, słodko-pikantny krem z marchewki - diabeł tkwi... w przyprawach!

Dodany przez:

Krem z marchewki

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 800 g marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 mała papryczka chilli
  • świeży imbir około 1 cm
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • czarnuszka
  • bagietka

Przygotowanie

  1. Marchew obierz i pokrój na plastry. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej masło i dodaj marchew i imbir. Smaż na małym ogniu około 10 minut co jakiś czas mieszając.
  2. Zawartość patelni przełóż do garnka. Wlej wodę 800 ml. Marchew ugotuj pod przykryciem aż będzie miękka. Garnek zdejmij z ognia. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i śmietanę. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pierzem. Dodaj śmietanę i zmiksuj kilka sekund.
  3. Papryczkę pokrój w cienkie krążki. Z bagietki zrób małe grzanki. Zupę podawaj posypaną czarnuszką, odrobiną papryczki i posyp grzankami.
marchewka zupa krem krem z marchewki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy