Krem z chrzanu

Kremowa i smaczna zupa chrzanowa, idealna na wielkanocny stół!

dodany przez: Promocja

zupa krem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)


Składniki:

  • 2 łyżki chrzanu „Moryń”
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 średni ziemniak
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • pół ząbka czosnku
  • 1 l wody
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 g wędzonego boczku
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek
  • jajko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • 1.

    Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni ok. 7-8 min, aż wytopi się tłuszcz. Zdejmij boczek, na patelni pozostaw wytopiony tłuszcz.

  • 2.

    Por, pietruszkę, cebulę, seler pokrój w kostkę i przesmaż na wytopionym tłuszczu przez kilka minut.

  • 3.

    Zawartość patelni dodaj do garnka, zalej wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie i pieprz.

  • 4.

    Gotuj aż warzywa zmiękną, ok. 30 minut.

  • 5.

    Po tym czasie wyjmij przyprawy (liść, ziele), dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

  • 6.

    Gotuj ok. 20 min, po czym zmiksuj zupę blenderem ręcznym.

  • 7.

    Do zupy dodaj śmietanę kremówkę, chrzan „Moryń”, wymieszaj i ponownie zmiksuj. Zagotuj, dopraw do smaku. Podawaj z chipsami z boczku i jajkiem ugotowanym na twardo. Posyp zieleniną.

Porady

Od ponad ćwierć wieku mamy swoje miejsce na polskim stole.
Wszystkie surowce i półprodukty dostarczone do firmy są najwyższej jakości. Produkcja jest prowadzona w oparciu o tradycyjne receptury przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Firma Moryń od lat udoskonala swoje receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości.
www.moryn.info
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy