zupa_krem_z_brukselki

Zupa krem z brukselki

Ocena:

4.45 (176)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Pyszna i sycąca zupa, dobra i na zimę i na lato

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej brukselki (może być świeża)
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 duża bułka
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

Zupa krem z brukselki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W niewielkim garnku gotujemy ok.2 litry wody. Do wrzątku wrzucamy kostki rosołowe i mieszamy, aż się rozpuszczą, a następnie wsypujemy brukselkę. Gotujemy do momentu, aż brukselka zmięknie. Bułkę kroimy na kromki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki masła i smażymy na bardzo małym ogniu kromeczki z bułki na złoty kolor, uważając aby się nie przypaliły. Ugotowaną brukselkę ściągamy z ognia i odstawiamy aby ostygła. Gdy zupa będzie letnia miksujemy ją, aby powstał gładki krem. Zupę podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Podajemy na gorąco z grzankami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne