Krem warzywny

Ocena:

4.52 (184)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Delikatny pyszny krem z warzyw dodatkiem zielonego brokuła.Do serwowania ze śmietaną oraz grzankami

Składniki:

  • Składniki
  • 1,5l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 średnia brokuł
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała por
  • sok z cytryny ( 1 stołowa łyżka)
  • 2 łyżeczki vegety
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka Maggi w płynie
  • pieprz
  • sól
  • 120ml śmietany 12%
  • Składniki na grzanki:
  • 3 kromki chleba
  • oliwa
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz

Krem warzywny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. warzywa - krok 1
  • Warzywa: marchewkę, pietruszkę, por i ziemniaki obrać i pokroić. Można to zrobić byle jak, ponieważ wszystkie składniki i tak zostaną zmiksowane. Brokuł podzielić na małe różyczki.
  • 2. będziemy gotować - krok 2
  • Nalać 1,5 litra wody do garnka, dodać 2 kostki rosołowe, liście laurowe. Wrzuć pokrojone warzywa i brokuł.
  • 3. gotujemy - krok 3
  • Zupę gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą ugotowane na półmiękko . Czas gotowania około 20 minut.
  • 4. miksujemy - krok 4
  • Na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, maggi, vegete. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera całą zupę miksujemy na jednolity krem.
  • 5. grzanki - krok 5
  • Pokrój kromki chleba na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy wymieszanej z bazylią dodaj pokrojony chleb. Smaż kilka minut dość często mieszając. Pod koniec dodaj łyżeczkę ostrej papryki i wymieszaj. Smaż jeszcze chwilkę, aż będą złociste i chrupiące.
  • 6. Smacznego - krok 6
  • Do kremu warzywnego dodaj śmietanę i wymieszaj. Nalej zupę na talerz i posyp pietruszką i grzankami. Smacznego ! Dekoracja 1 łyżka śmietany i listek mięty.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne