Krem warzywny z burakami

Delikatny i lekki krem warzywny z burakami z dodatkiem miętowego pesto. Bez mięsnego wywaru. Pasują do niego grzanki z pełnoziarnistego pieczywa. Indeks glikemiczny buraków wynosi 64, więc z ilością porcji powinni uważać cukrzycy.

zupa krem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 150 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Najpierw robimy pesto miętowe. Prażymy płatki migdałowe, a następnie wszystkie składniki (mięte, płatki migdałowe, oliwę i czosnek) wrzucamy do malaksera i miksujemy; odstawiamy.
  • 2.Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Włoszczyznę, buraki i ziemniaki obieramy, kroimy. Do dużego garnka wlewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa z czosnkiem i cebulą, smażymy przez 3–4 min, często mieszając. Wlewamy 1,5 l wody, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liść. Gotujemy do miękkości, przez ok. 30 min.
  • 3.Dolewamy ocet. Wyjmujemy ziele i liść, zawartość garnka miksujemy. Przed podaniem dekorujemy jogurtem, pesto, pestkami dyni i dymką, oprószamy pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy