Zupa szczawiowa z ziemniakami

Ocena:

4.34 (153)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa szczawiowa z ziemniakami purée to połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym stylem. Charakterystyczny kwaskowy wywar przygotowujemy na bazie świeżych liści, mrożonych lub ze słoika. W każdej wersji wychodzi doskonały, a ugotowany zimą przywołuje smak lata. Zupa jest zrobiona na bulionie warzywnym, więc śmiało możemy podać ją osobom na diecie wegetariańskiej. Szczawiową z ziemniakami zabielamy słodką śmietaną i serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Składniki:

  • szczaw  500 g

  • masło  80 g

  • jajka  4 szt.

  • śmietana kremówka  100 ml

  • marchewka  2 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • bulion warzywny  1.5 l

  • mąka  5 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • ziemniaki  5 szt.

  • gałka muszkatołowa  2 g

Zupa szczawiowa z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szczaw: dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odrywamy ogonki i siekamy w drobne paski.

  • Krok 2:

    Podsmażanie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła (ok. 30 g). Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, a po krótkiej chwili dokładamy szczaw. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 min.

  • Krok 3:

    Marchewkę i pietruszkę: obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka ze szczawiem, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3 min.

  • Krok 4:

    Gotowanie zupy: przesmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, w którym wszystkie składniki będą miękkie.

  • Krok 5:

    Zasmażka: na patelni roztapiamy 20 g masła i mieszamy z mąką. Kiedy zasmażka będzie biała, dolewamy kilka łyżek wywaru z garnka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, wlewamy do garnka z zupą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Krok 6:

    Purée: gotujemy ziemniaki do miękkości, przez 10-15 minut. Odcedzamy i jeszcze gorące ubijamy tłuczkiem z pozostałym masłem i gałką muszkatołową.

  • Krok 7:

    Podawanie: do talerzy nakładamy purée, nalewamy zupę i dokładamy jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół. Tak przygotowaną zupę szczawiową z ziemniakami posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Porady

  • Do zupy szczawiowej z ziemniakami w wersji wegetariańskiej dodajemy bulion warzywny, który najlepiej przygotować samodzielnie z dobrej jakości włoszczyzny.
  • Jeśli nie zależy nam na opcji wege, możemy dodać bulion mięsny – taki, jak na domowy rosół lub z dodatkiem żeberek wieprzowych.
  • Zupę możemy przygotować na świeżych liściach lub z dodatkiem szczawiu ze słoika. Możemy także sięgnąć po mrożony szczaw w kostkach.
  • Jajka do zupy szczawiowej gotujemy na twardo, czyli przez 8 min od momentu wrzenia.
  • W wersji bezmlecznej (wegańskiej) możemy zastąpić masło olejem roślinnym. Zupy nie zabielamy śmietaną i podajemy z samym purée bez jajka.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami

W klasycznym przepisie na zupę szczawiową wywar gotujemy na żeberkach wieprzowych i skrzydełkach z kurczaka (lub indyka). Dla wzbogacenia aromatu dodajemy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Esencjonalny bulion mięsny jest bazą do dalszych kroków.

Tradycyjna zupa szczawiowa podawana jest z kawałkami mięsa, które wyławiamy z garnka i oddzielamy od kości. Ziemniaki możemy przygotować osobno lub pokroić w grubą kostkę i ugotować razem z zupą.

Jak zagęścić zupę szczawiową?

Zupę szczawiową możemy zagęścić na kilka sposobów:

  • zasmażka – taka, jak do kapusty,
  • mąka rozmieszana w zimnej wodzie – do takiej mieszanki dodajemy gorący wywar, ponownie mieszamy i dopiero wtedy przelewamy do zupy,
  • śmietana – niektórym wystarcza sam dodatek gęstej kwaśnej śmietany 18%. Należy pamiętać o tym, aby ją zahartować przed wlaniem do gorącej zupy,
  • żółtka – mieszamy z zimną wodą i dodajemy do zupy po zestawieniu z kuchenki. Zupy nie gotujemy ponownie, żeby jajka się nie ścięły.

Inne pomysły na podanie szczawiowej

Zupę szczawiową możemy podać także w mniej tradycyjny sposób, np. z ryżem lub makaronem.

W pierwszym przypadku warto osobno ugotować ryż na sypko i dopiero na talerzu wymieszać go z zupą. Można dodać ryż bezpośrednio do garnka z zupą, ale wtedy całość należy zjeść od razu. Jeśli zostawimy zupę szczawiową z ryżem na drugi dzień, powstanie gęsta papka.

W przypadku zupy szczawiowej z makaronem warto samodzielnie przygotować dodatek, np. zgodnie z przepisem na makaron do rosołu. Sprawdzą się także gotowe muszelki, gwiazdki lub koraliki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne