Krem szpinakowo-szczawiowy

Szczaw i szpinak świetnie do siebie pasują. Warto wykorzystać je do przygotowania jednego dania - na przykład kremu szpinakowo-szczawiowego.

krem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 152 głosów)

Składniki:

  • po 15 dag liści szczawiu i szpinaku
  • sól
  • cebula
  • -2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 l bulionu
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki płynnej kremówki
  • żółtko

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyte i oczyszczone liście szczawiu i szpinaku blanszujemy przez 2–3 min w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy na sicie; kiedy przestygną, siekamy.
  • Cebulę siekamy, szklimy na maśle w garnku z grubym dnem. oprószamy mąką i zasmażamy, mieszając.
  • Przykręcamy płomień, wlewamy mleko i bulion, zagotowujemy. Dokładamy posiekane liście, miksujemy blenderem na gładki krem, przyprawiamy do smaku.
  • Kremówkę miksujemy z żółtkiem, mieszając wlewamy do gorącej zupy, nie dopuszczając do zagotowania. Podajemy z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy