Krem szpinakowo selerowy z Mascarpone.

Krem szpinakowo selerowy z Mascarpone.

ZupykremPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 149 głosów)

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 50 g masła
  • 200 g selera naciowego
  • 1 cebula
  • 50 g Mascarpone
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Seler umyć, poobierać z nitek ( tak jak rabarbar ), cebulę posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić seler posiekany ( niezbyt drobno ) w paski i cebulę, zeszklić warzywa i dodać szpinak ( trzymać na wolnym ogniu )
  • Gdy szpinak się roztopi, przyprawić go rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
  • Zblenderować szpinak z selerem i cebulą na gładki krem i wlać bulion warzywny, a na końcu dodać Mascarpone.
  • Podawać ciepły z grzankami...................
  • Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy