Krem szczawiowy

Pyszna zupka sezonowa, najlepsza z młodego szczawiu i młodych warzyw.

Zupykrem

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 152 głosów)

Składniki:

  • krem:
  • szczaw młody 25 dekagramów
  • marchewka młoda 1 sztuka
  • pietruszka młoda - korzeń 1 sztuka
  • seler młody 0.25 sztuki
  • ziemniaka młode 4 sztuki
  • por 0.5 sztuki
  • czosnek niedźwiedzi suszony 1.5 łyżki
  • suszone warzywa 2 łyżki
  • śmietana 5 łyżek
  • mąka 1 łyżeczka
  • masło klarowane 1.5 łyżki
  • sól i pieprz (do smaku)
  • dodatki:
  • jajka 4 sztuki
  • natka zielonej pietruszki 4 łyżeczki
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.
  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrajamy na pół. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki) obieramy delikatnie, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
  • 2.
  • Do garczka z wodą (1,5 litra) wkładamy pokrojone warzywa oraz umyty por i zagotowujemy.
  • 3.
  • Szczaw przebieramy, płuczemy, odcinamy ogonki i grubo siekamy. Przesmażamy na maśle klarowanym, wrzucamy do wody z warzywami i gotujemy około 10-15 minut. Dosypujemy w trakcie gotowania czosnek niedźwiedzi.
  • 4.
  • Po tym czasie wyciągamy sam por, zupę przyprawiamy do smaku, zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Miksujemy na krem. Podajemy z jajkiem i natką pietruszki, posypaną świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Pyszny sposób na szczaw: zupa ziołowo-szczawiowa z jajkiem sadzonym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 10 min.
Dla ochłody

barb01

KOKTAJL SZCZAWIOWY