Krem na szwajcarskiej bezie - piękny tort komunijny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W misce umieszczamy białka i cukier. Wstawiamy na rondelku z małą ilością wrzącej wody (gotujemy wodę na małym ogniu). Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Białka będą gotowe w chwili, gdy nie wyczujemy już między palcami cukru.
Za pomocą rózgi robota ubijamy przez około 10 minut. Jeżeli masa w tym czasie nie ostygnie, zostawiamy aż będzie zimna. Jeżeli nie jesteś pewna czy temperatura jest odpowiednia weź łyżkę bezy i dodaj odrobinę miękkiego masła. Jeżeli nic się nie dzieje, można dodawać partiami masło do całości i ubijać. Krem ten świetnie nadaje się do dekoracji i jest dobrą bazą do wykonania smakowych kremów, na przykład z dodatkiem białej czekolady. Nie rozpuszcza cukrowych dekoracji.
Komentarze