Krem na szwajcarskiej bezie - piękny tort komunijny

Jak udekorować tort komunijny?

Dodany przez:

Tort dekorowany kremem na bazie szwajcarskiej bezy

Torty

Czas przygotowania:
Kalorie:
600 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 50g białek ze świeżych jaj
  • 100g drobnego cukru
  • 200g nasła 82%

Przygotowanie

  1. W misce umieszczamy białka i cukier. Wstawiamy na rondelku z małą ilością wrzącej wody (gotujemy wodę na małym ogniu). Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Białka będą gotowe w chwili, gdy nie wyczujemy już między palcami cukru. Za pomocą rózgi robota ubijamy przez około 10 minut. Jeżeli masa w tym czasie nie ostygnie, zostawiamy aż będzie zimna. Jeżeli nie jesteś pewna czy temperatura jest odpowiednia weź łyżkę bezy i dodaj odrobinę miękkiego masła. Jeżeli nic się nie dzieje, można dodawać partiami masło do całości i ubijać. Krem ten świetnie nadaje się do dekoracji i jest dobrą bazą do wykonania smakowych kremów, na przykład z dodatkiem białej czekolady. Nie rozpuszcza cukrowych dekoracji.
tort komunijny tort na komunię krem do tortu krem na bezie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy