Krem marchewkowy z groszkiem, fasolą i dynią

Przepis na aromatyczną, kremową zupę marchewkową z groszkiem, fasolą i dymką

krem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 163 głosów)

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • po szczypcie: kurkumy, imbiru, kolendry, curry
  • 2 puszki białej fasoli
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 400 ml tłustego mleka
  • cukier
  • 1/2 opakowania mrożonego groszku
  • natka kolendry
  • pestki dyni do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewki obieramy, ścieramy na grubych oczkach (jedną odkładamy, za pomocą obieraczki kroimy na długie wstążki). Cebule obieramy, siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, oprószamy przyprawami i dusimy jeszcze 2–3 min.
  • Dodajemy puszkę białej fasoli (osączonej i przepłukanej zimną wodą), startą marchewkę i bulion, gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Dolewamy mleko, zagotowujemy, miksujemy blenderem.
  • W osobnym garnku zagotowujemy ok. 1/2 l wody, lekko cukrzymy, wrzucamy wstążki marchewki i gotujemy do jędrnej miękkości (uwaga, żeby nie rozgotować, bo się rozpadną).
  • Dodajemy groszek tylko na tyle, żeby zmiękł, odcedzamy. Fasolę z drugiej puszki osączamy, przepłukujemy.
  • Całość dodajemy do zmiksowanego kremu, mieszamy, przyprawiamy do smaku, posypujemy kolendrą i pestkami dyni – najlepiej prażonymi solonymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy