Krem marchewkowo - imbirowy z quinoa

Zdrowa i pożywna zupka marchewkowa z imbirem oraz komosą ryżową (quinoa)

Dodany przez:

Krem marchewkowo - imbirowy z quinoa

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 6 średnich marchwi (ok. 70-80 dag)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • warzywnego
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • sól, pieprz,1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • posiekana natka pietruszki
  • (ok. 1 łyżki )
  • quinoa (ok. 10 dag)
  • cukier brązowy (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie

  1. Ponieważ przygotowanie zupy wiązało się w tym wypadku z użyciem parowaru najpierw ugotowałyśmy marchew i ziemniaki na parze (zajmuje to ok. 15 minut). W tym czasie trzeba ugotować quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotować bulion warzywny - może być z kostki, ale można też szybko przygotować "szybki" bulion, używając startej marchewki
  2. , selera i pietruszki i bardzo drobno pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem. Do bulionu dodać drobno pokrojony lub starty imbir. Ugotowane warzywa dodać do bulionu. Zmiksować zupę na gładki krem
  3. . Doprawić chilli i solą. Po przełożeniu do miseczek posypać pieprzem, cukrem i pietruszką. Dodać ugotowaną quinoę. Jest to zupa, która przyjemnie rozgrzewa, jej żywy, pomarańczowy kolor każdego postawi na nogi, zwłaszcza gdy temperatura na zewnątrz waha się w okolicach 0°C :)
imbir warzywa obiad wegetariańska zupa quinoa zupa marchewkowa amrchewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy