Krem jogurtowy z owocami

Ocena:

4.47 (159)

  • 30 min.
  • dla 1 osoby
Super deser

Składniki:

  • 2 żółtka z wcześniej sparzonych wrzątkiem jajek
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 laski wanilii (jeśli mamy w zasięgu ręki)
  • 45 dag jogurtu chudego lub śmietankowego
  • ok,1 szklanki owoców np. wiśni
  • Dodatkowo:
  • kilka pokruszonych biszkoptów

Krem jogurtowy z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jeżeli używamy owoców z puszki to należy odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki .Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody.Do miski włożyć żółtka cukry i miąższ z wanilii ,utrzeć mikserem na wysokich obrotach.Do masy żółtkowej dodać jogurt, , żelatynę i dobrze wymieszać.Wstawić do lodówki na ok.5 minut ,aby trochę stężał .Do 4 pucharków podzielić owoce, zostawiając kilka kawałków do dekoracji. Krem wyjąć i krótko ubić mikserem na najwyższych obrotach. Na owoce podzielić krem jogurtowy ,położyć jeszcze po kilka kawałków owoców i posypać pokruszonymi biszkoptami.Wstawić do lodówki na 1 godzinę .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne