Krem czosnkowo - pomidorowy

Idealna zupa na zimowe wieczory. Rozgrzewająca, a dzięki dużej ilości czosnku również stymulująca układ odpornościowy. Więcej informacji na temat właściwości czosnku znajdziesz na healthycookbook.pl

Dodany przez:

Rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne wieczory.

Bezmięsne

Kalorie:
222 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 cebula
  • cała główka czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100g ryżu (może być brązowy)
  • 1,2-1,5l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy i smażymy na oliwie. Następnie wsypujemy ryż i krótko podsmażamy, cały czas mieszając, aby ziarenka się zeszkliły.
  2. Dodaj pomidory i bulion, dopraw i gotuj ok. 30 minut.
  3. Na koniec zmiksuj zupę. Możesz dodać jeszcze grzanki, jednak zupa sama w sobie jest na tyle sycąca, że nie jest to konieczne.

Wskazówki

Używając blendera wysokoobrotowego otrzymamy bardzo gładki krem. Blender ręczny może nie być w stanie poradzić sobie z ziarenkami ryżu, ale to też jest ok.

Zobacz też: zupa krem z pomidorów

czosnek zupa pomidory krem zupa krem zupa pomidorowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy