Krem cytrynowy z sałatką cytrusową

Lekki jak pianka krem cytrynowy świetnie współgra z sałatką z cytrusów.

DeserySałatkikrem

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)

Składniki:

  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 10 dag cukru
  • 90 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Sałatka:
  • 10 dag cukru
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • czerwony grejpfrut, obrany i podzielony na cząstki
  • pomarańcza, obrana i podzielona na cząstki
  • 2 mandarynki, obrane i podzielone na cząstki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Krem: śmietankę oraz cukier podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy masę ok. 5 min. Zdejmujemy z ognia. Do innego rondla wlewamy sok z cytryny i wodę, wsypujemy żelatynę i odstawiamy na 5 min.
  • Delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy, dodajemy do śmietany, mieszamy. Krem cytrynowy przecedzamy przez sito. Rozlewamy go do 6 pucharków do wysokości 2/3, przykrywamy folią spożywczą, zostawiamy na noc w lodówce.
  • Sałatka: w misce mieszamy cukier z sokiem cytrynowym, dodajemy cząstki grejpfruta, pomarańczy i mandarynek, mieszamy, aby sok pokrył owoce całkowicie. Wstawiamy do lodówki na 20 min. Przed podaniem uzupełniamy każdy pucharek z kremem cytrynowym cytrusową sałatką.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Nie bójmy się śmietany: dzisiaj wszyscy liczymy kalorie, i dlatego coraz częściej sięgamy po olej czy margarynę, nie zdając sobie sprawy z popełnionego błędu. Zawartość tłuszczu w śmietanie nie przekracza 36% (poza tzw. podwójną, używaną we Francji, Holandii czy Niemczech). Odchudzona śmietana ma zaledwie 12% tłuszczu, a więc mniej niż olej.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy