Wegański krem chia z pomarańczami na mleku kokosowym

Ocena:

4.52 (181)

Przepis na krem chia z pomarańczami na mleku kokosowym to prosty pomysł na wegański deser. Delikatnie słodki zawiera mnóstwo witamin i zdrowych składników.

Składniki:

  • 80 g namoczonych nasion chia
    220 g mlecza kokosowego
    4 łyżki cukru z kwiatów kokosa
    7 pomarańczy
    1 łyżka cukru palmowego lub waniliowego
    100 ml soku z różowego grejpfruta
    100 g orzechów pekan

Wegański krem chia z pomarańczami na mleku kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko podgrzewamy i mieszamy z cukrem kokosowym. Jedną pomarańczę obieramy i filetujemy

  • a z pozostałych wyciskamy sok. Sok pomarańczowy i grejpfrutowy odparowujemy o połowę objętości i dosładzamy cukrem palmowym. Orzechy prażymy i siekamy. Do soku dodajemy kawałki pomarańczy. Do mleka kokosowego dodajemy namoczone chia i dokładnie mieszamy. Nakładamy warstwowo sos  i chia do szklanki i posypujemy orzechami.

     

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne