Krakersy z żurawiną

Pomysł na chrupiącą przegryzkę

Przekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 144 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki pokruszonych krakersów
  • 8 łyżek roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin namoczonych w rumie
  • 1i 1/2 szklanki uprażonych orzechów pekan
  • 1i 1/2 szklanki świeżych żurawin amerykańskich
  • 3/4 szklanki syropu (cukier–woda 1:1)

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pokruszone krakersy miksujemy z masłem i cukremna jednolitą masę. Wylepiamy nią natłuszczoną blachę o wymiarach20x30 cm. Mąkę mieszamy z cynamonem i żurawinami w alkoholu
  • dodajemy grubo posiekane pekany
  • świeże żurawiny i zalewamy wszystko syropem
  • delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na przygotowany spód. Pieczemy 25 min w temp. 180°c. Po ostudzeniu kroimy na niewielkie porcje.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy