Krakersy z żurawiną

Pomysł na chrupiącą przegryzkę

Dodany przez:

Krakersy z żurawiną

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 szklanki pokruszonych krakersów
  • 8 łyżek roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin namoczonych w rumie
  • 1i 1/2 szklanki uprażonych orzechów pekan
  • 1i 1/2 szklanki świeżych żurawin amerykańskich
  • 3/4 szklanki syropu (cukier–woda 1:1)

Przygotowanie

  1. Pokruszone krakersy miksujemy z masłem i cukremna jednolitą masę. Wylepiamy nią natłuszczoną blachę o wymiarach20x30 cm. Mąkę mieszamy z cynamonem i żurawinami w alkoholu, dodajemy grubo posiekane pekany, świeże żurawiny i zalewamy wszystko syropem, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na przygotowany spód. Pieczemy 25 min w temp. 180°c. Po ostudzeniu kroimy na niewielkie porcje.
przepisy przekąski przekąska dla dzieci żurawina krakersy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze