Krajanka grzybowa

Krajanka grzybowa będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego barszczu. Możemy też jeść ją samą, jest w końcu naprawdę pyszna!

Przystawki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 168 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 6 dag drożdży
  • 1/2 l ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 kg mąki
  • 2 żółtka
  • 25 dag roztopionego masła
  • Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 2 łyżeczki zmielonych suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • 20 dag masła
  • słodka cebula
  • sól, pieprz
  • białko
  • mak i czarnuszka do posypania

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na farsz: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z solą i szklanką mąki, zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do wyrośnięcia. Łączymy z resztą składników na ciasto i wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.
  • Na farsz: pieczarki ścieramy, mieszamy z proszkiem grzybowym, dusimy na większej części masła aż odparuje cała woda, osobno na reszcie masła prażymy posiekaną cebulę, którą następnie łączymy z pieczarkami i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Ciasto wałkujemy dość cienko, kroimy na pasy długości blachy i szer. 12–15 cm, przez środek każdego dajemy farsz, zwijamy i zlepiamy. Smarujemy białkiem, posypujemy makiem i czarnuszką, wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, pieczemy ok. 45 min. Przed podaniem kroimy w skośne plastry.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Najlepsza do czystego barszczu i grzybowej; świetna alternatywa dla pracochłonnych uszek!
 

Zobacz też: grzybowy gulasz z pęczakiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy